1. De ce "Educatie prin arta " ?
Dincolo de aspectul sau fragil si usor dezorientat sau profund atasat de mama (adult) , copilul de sapte ani a dobandit deja independenta in actiunile sale , isi stapaneste perfect reflexele , corporale , postura verticala , are abilitatea de a explora spatiul inconjurator si de a intelege actionand in planul fizic . Nivelul dezvoltarii deprinderilor motrice de baza este ridicat , permitand astfel formarea deprinderilor de motricitate fina , cum ar fi scrisul , decupajul, modelajul s.a.. Din punct de vedere afectiv , micul scolar inca nu este independent . Lumea emotiilor sale , a sentimentelor este inca populata de emotiile si sentimentele preluate din peisajul familial (scolar) . Reactiile acestuia la diversi stimuli sunt de fapt copii (adesea preferentiale ) dupa modele comportamentale afisate de mama , tata sau alt personaj preferat ( invatatoare , alti copii ) . Tendinta care incepe sa se manifeste inca de la varsta de 5 ani este de a-si orienta comportamentul dupa valorile etice . Lumea gandirii sale este inca saraca si copilul este aici dependent in totalitate de mediu el intrand in clasa 1 cu foarte putine deprinderi intelectuale formate .
Actul artistic are o eficienta maxima la aceasta varsta deoarece transforma gestul copilului in simbol afectiv , etic , estetic . Prin actul artistic copilul porneste de la un nivel pe care il stapaneste foarte bine ( cel fizic ) , comunicand un sentiment ( inconstient sau constient) , si ajunge la explorarea unei lumi pe care urmeaza sa o cucereasca in timpul scolii - lumea gandirii ( reprezentari , perceptii , limbaj etc ) . Simbolurile cu care arta opereaza , il orienteaza , il oglindesc si il comunica pe cel care le foloseste , obligandu-l sa se implice total ( fizic , afectiv , intelectual ) in actul de creatie . Arta permite comunicarea de dincolo de cuvant , de dincolo de notiuni si concepte , si creeaza un spatiu in care copilul se simte in siguranta , stapan si liber , deci apt sa exploreze relatii , raporturi , operatii ,forme , marimi, si sa-si antreneze functiile psihice ( memoria , atentia ) . Astfel procesul invatarii se transforma intr-un proces spiralat , care permite revenirea in punctul de pornire dar cu un bagaj informational si instrumental mai larg decat cel initial.
Imaginatia si creativitatea pot fi , prin arta , dezvoltate ele sustinand apoi dezvoltarea celorlalte procese si functii psihice .
2 Cum se poate educa prin arta .
Fata de produsul artistic , omul se poate situa in doua ipostaze : consumator si creator . Cei care consuma arta sunt , in mod indirect formati de produsele pe care le consuma . Cei care creeaza se formeaza in procesul creatiei dar au influenta formatoare si asupra celor care consuma produsele realizate de ei. In clasa copilul devine succesiv creator si consumator al produselor celorlalti , invata actionand , gaseste un rost ( orientare spre scop ) dezvoltarii sale motrice , ii invata pe ceilalti , integrandu-se astfel in comunitate , socializandu-se . O prima regula deci in demersul educatiei prin arta este de a oferi posibilitatea tuturor copiilor de a comunica prin produsele lor , chiar daca acestea nu au valoare estetica. O alta regula importanta este de a evalua creatiile copiilor prin prisma implicarii lor in formarea elevului.
Modalitati de a implica actul de creatie artistica in procesul de predare invatare la clasa I sunt urmatoarele :
- Folosirea simbolurilor gestuale in memorarea poeziilor sau in invatarea literelor ; ( demonstratie practica )
- Folosirea simbolurilor geometrice in invatarea cifrelor si a numerelor ; ( ilustrare prin plansa "Roata zecilor" )
- Folosirea poeziilor pentru intelegerea conceptului de numar ; (fise cu poeziile folosite la clasa )
- Folosirea nuantelor si ritmurilor melodice in intelegerea mesajului unui text literar ; ( demonstratie practica )
- Folosirea culorilor , formelor si a tehnicilor plastice in invatarea literelor ; (prezentarea caietelor de scriere a elevilor clasei I B )
- Formarea deprinderii de a citi pornind de la interpretarea unei poezii (povesti ) memorate . (demonstratie practica )
3 Este mai eficient acest demers decat cel clasic ?
Pentru a gasi o modalitate de a evalua eficienta demersului propus, ne vom raporta la cerintele programei , la durata actiunii , la influentele pe termen lung .
- centrarea procesului instructiv-educativ pe elev , nu pe continuturi
- trecerea la un invatamant formativ
- invatarea prin descoperire
- dezvoltarea capacitatilor de analiza , de comunicare , de creatie
Acestea sunt cateva dintre cerintele programei , bine abordate de educatia prin arta
Fiecare lectie atinge toate nivelurile fiintei celui care invata , copilul primeste si ofera simultan , invata impreuna cu ceilalti . Obiective care cer desfasurare mare in timp sunt abordate astfel implicit in asemenea lectii .
Demersul pedagogic se impleteste cu demersul artistic , copilul dar si invatatorul beneficiaza de ambele exersand cum sa daruiasca in timp ce invata si cum sa invete in timp ce daruieste , efectele pe termen lung (asupra ambilor) fiind : flexibilitate in gandire , rapiditate in adaptare , creativitate si eficienta in actiune , cunoastere de sine .
Institutor
Tulbure Adina Cristina